Ingroeiende nagel

Ingegroeide teennagel

Bij een ingegroeide teennagel (unguis incarnatus) is deze verbogen, en groeit de nagel in de huid, vooral aan de zijkanten van de teennagels. Dit veroorzaakt drukpijn en soms eeltvorming en kan de huid irriteren. De huid kan zelfs ontstoken raken. Als de teennagel daadwerkelijk in de huid groeit kan hij de huid beschadigen, waardoor bacteriën de wond kunnen binnendringen en infecteren. Meestal treedt het probleem op aan de grote teen. Bij jongeren komt het relatief vaker voor, waarschijnlijk doordat zij nog dunnere teennagels hebben.

Oorzaken van ingegroeide teennagels

Er zijn verschillende oorzaken voor ingegroeide teennagels aan te wijzen: Soms is het overerfbaar en zit het in de familie Een trauma zoals een schop tegen een tafelpoot of iets dergelijks kan de teen beschadigen waardoor de nagel begint in te groeien. De meest voorkomende oorzaak van ingegroeide teennagels is het te kort knippen van de teennagels, waardoor de huid als het ware "over de teennagel heen kan vouwen" Verkeerd schoeisel, bv schoenen die te krap zitten bij de tenen. Andere aandoeningen zoals bv schimmelnagels kunnen ook weer mede verantwoordelijk zijn voor ingroeien van de nagel. Vaak gebeurt het ook als je nagels snel, snel wilt knippen.

Symptomen

Het belangrijkste symptoom is dat de teennagel is ingegroeid in de huid rondom de teen. Dat kan pijn of irritatie opleveren. Zeker als dit een open wond oplevert kan het soms zelfs ontstekingen tot gevolg hebben. Ook kun je af en toe de deken of dekbed niet over je teen velen. Dit doet ontzettend pijn.