Diabetische voet
Een diabetische voet is op de lange termijn (10-15 jaar na het begin van diabetes) een complicatie van suikerziekte. Het gaat hier om een verscheidenheid aan voetafwijkingen: van overmatige eeltvorming tot het vormen van wondjes die slecht of niet willen genezen en in het ergste geval kunnen leiden tot amputatie van een teen, deel van de voet of zelfs het gehele (onder) been. Deze complicatie komt bij ongeveer één op de vier diabetespatiënten voor. Meestal zijn dit type 2 diabetespatiënten. Dit ligt aan het feit dat type 2 diabetespatiënten vaak al jarenlang diabetes hebben zonder dat ze het weten. Dit betekent dat zij al jaren rondlopen met te hoge bloedsuikers en dit is een belangrijke oorzaak van het ontstaan van de complicatie "diabetische voet". Mensen met type 1 diabetes zijn vaak goed ingesteld op insuline en hebben daardoor geen hoge (of wisselende) bloedsuikerwaarden. Overigens is dit geen garantie dat bij hen geen diabetische voet ontstaat! Waarom dit soms wel en soms niet gebeurt weten we eigenlijk nog niet.
Oorzaken van de diabetische voet zijn:
- Het verminderen van het gevoel (neuropathie)
- Het ontstaan van vaatproblemen (atherosclerose of macro-angiopathie)
- Het ontstaan van gewrichtsstijfheid (L.J.M.)
Aangezien deze oorzaken soms ongemerkt bestaan, is het goed dat iedere diabetespatiënt zijn of haar voeten jaarlijks laat controleren door een pedicure met een aantekening diabetische voet. Voorkomen is beter dan genezen: dit lijkt een open deur, maar gaat zeer zeker op voor de diabetes patiënt! Door te zorgen voor een goede voetzorg, zowel door uzelf thuis uit te voeren, als door de voetverzorger met diabetische aantekening, kan veel ellende worden voorkomen.
Therapie:
In de zorg rondom de diabetische cliënt ben ik vooral bezig met preventie. Ik probeer klachten die uiteindelijk tot complicaties kunnen leiden te voorkomen, met name de diabetische voet.
Hoe kunt u het risico op een diabetische voet verminderen.
1. Was de voeten dagelijks met lauwwarm water (36 á 37 graden C) en weinig zeep. Controleer de temperatuur met de elleboog. Neem geen voetbaden. Een voetbad maakt de huid week. De voeten worden daardoor kwetsbaarder.
2. Droog ze goed af door te deppen, in het bijzonder tussen de tenen (niet wrijven!). Tip: De tenen nadrogen met een papieren zakdoekje. Zorg ervoor dat er geen olie of crème tussen de tenen komt om te voorkomen dat de huid week wordt en daardoor beschadigd kan raken. Trek daarna direct kousen en schoenen aan om uitglijden te voorkomen. Gebruik geen talkpoeder. Die kan grove korrels bevatten.
3. Knip de nagels recht af en vooral niet te kort, zodat de zijkanten van de nagel niet in de huid kunnen groeien. Te korte, te lange of slecht geknipte nagels kunnen wondjes veroorzaken en dus ook infecties!
4. Houd de huid daarna soepel met een paar druppeltjes dunne olie of een hydraterende voeten crème.
5. Trek dagelijks schone zachte sokken of kousen aan. Zorg ervoor dat deze niet te strak zitten. Tip: Draag sokken of panty's binnenste buiten. Uw voeten zullen minder last hebben van de naden.
6. Houd uw voeten warm en droog. Draag bij voorkeur katoenen of wollen sokken en leren schoenen.
7. Loop niet blootvoets, niet binnen, en zeer zeker niet buiten.
8. Draag altijd schoenen die goed passen. Let goed op dat er voldoende ruimte is voor de tenen.
9. Controleer de binnenzijde van uw schoenen dagelijks om oneffenheden als scheurtjes, steentjes en andere onregelmatigheden die uw huid kunnen irriteren.
10. Gebruik bij koude voeten geen kruik, maar liever sokken.
11. Tip: Loop elke dag eventjes een blokje om. Dat stimuleert de bloedsomloop.
Hoe controleert u uw voeten?
Om zelf goed de voetzolen te controleren kunt u een spiegel gebruiken. Vergeet niet tussen de tenen te kijken.
Let in het bijzonder op:
- Wondjes
- Schrammen
- Kloven
- Verkleuringen (wit, blauw of rood)
- Een koud of doods gevoel
- Blaren
- Likdoorns
- Eeltranden
Waar moet u bij uw schoenen op letten?
Koop schoenen van goede kwaliteit. Schoenen die uw voeten afdoende beschermen en waar de tenen voldoende ruimte in hebben. Let er ook op dat uw schoenen de hielen goed omsluiten. Draag geen hoge of middelhoge hakken. Als u schoenen aantrekt, controleert u met de hand of er geen harde stiknaden of andere uitsteeksels of steentjes zitten aan de binnenkant van de schoen. Nieuwe schoenen kunt u het beste laat in de middag kopen. De voeten zijn dan vaak wat opgezet, zodat u minder kans loopt te kleine schoenen te kopen. Laat op regelmatige basis uw voeten opmeten. Voorkomen is beter dan genezen.