Ingegroeide teennagel

Bij een ingegroeide teennagel (unguis incarnatus) is deze verbogen, en groeit de nagel in de huid, vooral aan de zijkanten van de teennagels. Dit  veroorzaakt drukpijn en soms eeltvorming en kan de huid irriteren. De huid kan zelfs ontstoken raken. Als de teennagel daadwerkelijk in de huid groeit kan hij de huid beschadigen, waardoor bacteriĆ«n de wond kunnen binnendringen en infecteren. Meestal treedt het probleem op aan de grote teen. Bij jongeren komt het relatief vaker voor, waarschijnlijk doordat zij nog dunnere teennagels hebben.

Oorzaken van ingegroeide teennagels

Er zijn verschillende oorzaken voor ingegroeide teennagels aan te wijzen: Soms is het overerfbaar en zit het in de familie Een trauma zoals een schop tegen een tafelpoot of iets dergelijks kan de teen beschadigen waardoor de nagel begint in te groeien. De meest voorkomende oorzaak van ingegroeide teennagels is het te kort knippen van de teennagels, waardoor de huid als het ware "over de teennagel heen kan vouwen" Verkeerd schoeisel, bv schoenen die te krap zitten bij de tenen. Andere aandoeningen zoals bv schimmelnagels kunnen ook weer mede verantwoordelijk zijn voor ingroeien van de nagel. Vaak gebeurt het ook als je nagels snel, snel wilt knippen.

 

Symptomen

Het belangrijkste symptoom is dat de teennagel is ingegroeid in de huid rondom de teen. Dat kan pijn of irritatie opleveren. Zeker als dit een open wond oplevert kan het soms zelfs ontstekingen tot gevolg hebben. Ook kun je af en toe de deken of dekbed niet over je teen voelen. Dit doet ontzettend pijn. 

Behandelingen

In het beginstadium kan thuis eventueel wat verlichting gebracht worden met goede voetverzorging: voetbaden, en door te zorgen dat de nagels goed verzorgd worden. Ook behandeling door een pedicure kan in het beginstadium mogelijk helpen. Het beste is vaak om naar een medische pedicure  te gaan, deze heeft verschillende methoden tot zijn beschikking om ingegroeide teennagels te behandelen: Aanbrengen van een nagelbeugel die er voor zorgt dat de nagel weer recht groeit. Een gaasje onder de nagel plaatsen zodat de nagel niet de huid ingroeit. De randen van de nagel afronden zodat ze niet de huid in groeien en niet irriteren. Lukt het de medische pedicure niet om de ingroeiende nagel te verhelpen dan kan ik je doorsturen naar de podotherapeut of naar de huisarts. Als podotherapeuten geen oplossing hebben kan het nodig zijn om de ingegroeide teennagels te opereren. Dit gebeurt meestal onder plaatselijke verdoving door een orthopedisch chirurg of de huisarts zelf. Tijdens de operatie wordt een deel van de nagel of het nagelbed/nagelmatrix verwijdert. In extreme gevallen kan het zelfs nodig zijn de ingegroeide teennagel geheel te verwijderen.

Nagel en/of plakbeugels kan ik zelf ook plaatsen.

 
Helaas heb ik bij deze Mw. geen foto gemaakt van voor de beugel maar de nagel was helemaal rond. De vorm van een tunnel zeg maar. 
Nu is de nagel weer mooi recht en kan deze weer mooi uitgroeien. 
 
 

Afspraak maken

https://mercelinaspedicure.libersy.com/

AVG-verklaring_2020-04-06 (1)De nieuwste.pdf (106294)